Tegenwoordig hebben we een gasfornuis en een kachel of centrale verwarming. Vroeger gaf een kampvuur mensen hun kookhitte, warmte, licht, veiligheid en een goede sfeer.

Van jongs af aan is ´fikkie stoken´ waar het vooral om te doen is. Een vuur maken is iets magisch, er gebeurt iets met mensen als ze een vuur maken. Het lijkt alsof binnen in de mensen het vuurtje ook aangestoken wordt. Dit gevoel is een goed begin. Bij een verantwoord vuur wordt gekeken naar praktische beweegredenen. Hoe groot wordt het vuur? Wat voor nut heeft het vuur?

Een goede voorbereiding maakt het verschil tussen slagen en falen. En met vuur kan dit het verschil zijn tussen: koud of warm eten, warmte en licht of meteen je slaapzak in. Wat is je tondel, dat deel dat de vonk gaat ontvangen en daardoor een vlam maakt? Waar is het brandhout? Heb je het uit de boom of van de grond? wat als je nog 1 lucifer hebt?

Vuur maken is leuk maar het blijkt ook nog een hele kunst… Loep of lucifers, vuursteen en staal, vuurboor en frictie; dit zijn de mogelijkheden. Let op het kleinste detail tijdens het oefenen. Vuurgebruik en onderhoud wordt ook behandeld. Als laatste het vuur uitmaken en natuurlijk geen spoor achterlaten!


Voor meer informatie: hazepad@gmail.com