Je mag zelf kiezen: een solar-storm die alle elektrische apparaten onbruikbaar maakt, een onverwachte overstroming, de ineenstorting van de economie. Uit de redelijk recente geschiedenis kennen we ’40-’45, met zijn hongerwinter. Wat als? Survival!

Is hier enige voorbereiding op zijn plaats? Ja. De energiemaatschappijen leveren nu nog steeds tegen een tarief vol vertrouwen hun energie. Maar ook dat kan erg duur worden, of onmogelijk of wat voor reden dan ook. Ik geloof in een mooie toekomst maar ook in overgangsperioden waarin het “aanpakken” kan zijn.

Voorbereiding: zo gek nog niet!


Voorbeelden voor Urban/City Survival:

– aanleggen van voedselvoorraad voor een periode van 3 maanden. De termijn van 3 maanden is gericht op een minimum. Blik is beter, zeker om te vervoeren, let op de houdbaarheidsdatum.
– aanleggen van een eigen tuin/kas voor het verbouwen van groenten/kruiden. Maar ook het opdoen van kennis wat betreft welke planten eetbaar of bruikbaar zijn uit de natuur.
– aanleggen van voorraad water voor ten minste twee weken, hierna zal er een waterzuivering moeten worden gemaakt of gevonden. Voorbeelden hiervan zijn op Youtube te vinden.
– verkrijgen van kennis over belangrijke zaken en contacten in de buurt die je verder kunnen helpen en waar jij je hulp aan kan bieden. Een mens kan immers het beste in een groep overleven en vermindert zijn kansen substantieel als individu.
– aanleggen van noodvoorraad kaarsen, het maken van een noodpakket (grote zak met spullen die je zo achterin de auto kan gooien), maken van een individueel persoonlijk survivalpakketje dat op het lichaam wordt gedragen.
– denk in Nederland vooral aan hoe hoog je huis is wanneer er een dijkdoorbraak is. Onderzoek waar het in je omgeving minstens 6 meter boven NAP is.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Een aanrader is het boek van John Wiseman: “SAS Urban Survival Handbook”. Wie dit soort zaken interessant vind, vind het vaak leuk zich ermee bezig te houden. Dit laatste is dan ook de grootste tip: “heb er lol in!” De profeten en zieners hebben vaak negatieve toekomstbeelden, ik ben overtuigt genoeg van de flexibiliteit, ontwikkeling, samenwerkingskracht en liefde van de mens dat ik de toekomst met vertrouwen tegemoet zie. Maar ook omdat ik voorbereid ben…

Voor meer informatie: hazepad@gmail.com