Op uitnodiging van Martijn kwam Marco een ‘spoedcursus bruikbare planten uit de natuur’ geven. Martijn en gezin zijn onderweg naar Frankrijk, met paard en wagen. Bij een manege in Middelkoop werd in de buurt gekeken naar veel voorkomende planten. Planten die onderweg vrijwel altijd makkelijk zijn te vinden.

Brandnetel als groente werd hierin uitgeprobeerd. Een aantal blaadjes werden rauw gegeten. Hoe de toppen te koken werd ook besproken. Brandnetel blijft een krachtige verrassend nuttige en enorm voedzame plant.

Weegbree als pleister voor bloedende wonden werd geoefend. De bladeren snel wrijvend tussen de handpalmen doet het medicinale sap eruit komen. Het sap werd daarna ter plekke aangebracht op een slecht helend wondje.

Planten die ook nog besproken zijn omdat we ze tegenkwamen: Engelwortel, Smeerwortel, Zuring, Melganzevoet en Klis.

Het voelen van het blad, het ruiken van het verpulverde blad. De eerste stapjes zetten in een plantenwereld waarin alles op elkaar lijkt en er moeilijke namen zijn, was spannend voor Martijn. Hij kreeg er al snel lol in. Wanneer de brandnetel en de weegbree blijven steken, dan komen en vanzelf andere planten bij.

Wilt u ook een spoedcursus? Mail: hazepad@gmail.com